RIK

RIK

Da er endelig en RIK treningsgruppe på plass i Eidsvoll Hundeklubb

  

IGP er i dag verdens største sportsgren for brukshunder og utøves i alle land tilsluttet FCI herunder også i Norge gjennom NKK.

 

 

Bakgrunn og historikk

 

IGP programmet stammer originalt fra Tyskland og ble innført av Den Tyske schäferhundklubben (Verein für Deutsche Schäferhunde (SV)) - i 1899, men da under navnet Schützhund. Den gang for å kartlegge og identifisere hunder som hadde egenskapene til å kunne fungere som blant annet tjenestehunder i politiet og forsvaret. Hundene som bestod prøvene, skulle inneha følgende egenskaper.

 1. Arbeidsvilje
 2. Mot
 3. Intelligens
 4. Trenbarhet
 5. Belastbarhet
 6. Søksegenskaper
 7. Førbarhet

Prøveprogrammet ble introdusert i Norge av NKK på midten av 1990 tallet, og har siden da hatt flere navn slik som Schützhund, VGP, IPO.

 

  

Formål


IGP prøver og konkurranser skal tjene to mål. Ved å avlegge en prøve den enkelte hund vise sin egnethet med tanke på hundens anvendelsesformål. Samtidig skal prøvene, med tanke på brukshund avl, bidra til å opprettholde sunnhet og egnethet innen bruksarbeid fra generasjon til generasjon, og på sikt heve den. Videre tjener de til å heve og opprettholde sunnhet og kondisjon.

 

 

IGP programmet


IGP programmet består av flere nivåer. IGP1, IGP 2 og IGP3 I hvert enkelt program skal ekvipasjen prøves i de tre hovedgruppene Gruppe A (Spor), Gruppe B (Lydighet), og Gruppe C (Figurantarbeid). For å kunne prøves i IGP1 må hunden ha bestått en ferdselsprøve (BH). For å prøves i IGP2 må man ha bestått IGP1 med minst 70 poeng i hver gruppe. For å prøves i IGP3 må man ha bestått IGP2 med minst 70 poeng i hver gruppe.

 

Det er klubben/RIK gruppen som har ansvar å sørge for og ha utdannede figuranter til trening av gruppe C.

  

Det er RIK-ansvarlig i Eidsvoll Hundeklubb som har ansvaret for gr. C treningene lokalt. RIK-ansvarlig har følgende hovedoppgaver:

 

- Kontakt med styret

- Oversikt over avdelingens/klubbens treningsekvipasjer

- Kontroll med RIK-lisens

- Kontakt og oversikt over figuranter

- Oversikt over treningsbaner

 

Det er en forutsetning for å trene og starte på prøver i gr. C, at man har gjennomgått RIK grunnkurs, samt at man har RIK-lisens utstedt av NKK på hunden man trener og utøver med.

 

Bruk av hel eller halv arm skal varsles klubbens RIK ansvarlig, overtredelse av dette medfører utestengelse av RIK gruppen med øyeblikkelig virkning, og kan medføre utestengelse eller karantene av klubben. Trening med biteputer, biteskinn, ball osv er selvfølgelig tillatt uten lisens og varsling til RIK ansvarlig.

 

Trening og påmelding til prøver som inneholder gr. C er i Norge begrenset til følgende raser:

 

 • Airdale Terrier
 • Beauceron
 • Belgiske fårehunder
 • Briard
 • Bouvier de flandres
 • Boxer
 • Collie
 • Dobermann
 • Hollandske gjeterhunder
 • Hovawart
 • Hvit gjeterhund
 • Riesenscnauzer
 • Rottweiler
 • Schæferhund


Alle hunder, uten hensyn til størrelse eller rase kan trene og konkurrere i RIK unntak er trening og konkurranser som inneholder Gruppe – C (raser som beskrevet ovenfor) så lenge hunden er i stand til å gjennomføre en RIK prøve.

 

Som f.eks SL1-3 som kun inneholder Gruppe A og B.

  

Forklaring på hva Grppe A-B-C inneholder

  

Gruppe A spor

 • IGP skiller seg fra tradisjonelle bruksspor. I et IGP spor belønnes ekvipasjen gjennom sin presisjonsevne, nøyaktighet og intensitet. Velegnet sporareal er alle naturlige underlag som f.eks gress, jord, åker, skogsbunn osv. Synlige spor skal så vidt det er mulig unngås.
 • Ett IGP nivå 3 spor skal være lagt av fremmed person, minst 600 skritt langt, 5 langsider, 4 vinkler (90 grader), 3 gjenstander, minst 60 min. gammelt, søketid 20 min. Det skal benyttes ulike gjenstander i sporet. (Material: f. eks lær, tekstil, tre) Gjenstandene skal ha en lengde på ca.10 cm, en bredde på 2–3 cm, en tykkelse på 0,5 – 1 cm og må ikke skille seg vesentlig ut i farge fra underlaget. Dommerens bedømning skal baseres på helheten av alle påvirkende faktorer. Av hunden forventes et nøye, intensivt og utholdende nesearbeid som tilsvarer hundens utdanningsnivå.

  

Gruppe B Lydighet

-Øvelser i Gruppe B for en IGP nivå 3 prøve.

 1. Fri ved foten 15 poeng
 2. Sitt under marsj 5 poeng
 3. Dekk under springmarsj med innkalling 10 poeng
 4. Stå under springmarsj 10 poeng
 5. Apportering flatmark 10 poeng
 6. Apportering over hinder 15 poeng
 7. Apportering over møne 15 poeng
 8. Fremadsending med dekk 10 poeng
 9. Dekk med forstyrrelser 10 poeng

 

Gruppe C figurantarbeide

-Gruppe C i IGP består av et på forhånd kjent program for ekvipasjen og figuranten, som for øvrig er utstyrt med nødvendig verneutstyr (beskyttelsesbukse og beskyttelsesarm).

Øvelser:

 1. Rundering 10 poeng
 2. Standhals og bevoktning 15 poeng
 3. Fluktforsøk av figuranten 10 poeng
 4. Overfall under bevoktning 15 poeng
 5. Ryggtransport 5 poeng
 6. Overfall etter ryggtransport 15 poeng
 7. Motprøve under bevegelse 15 poeng
 8. Overfall under bevoktning 15 poeng

 

 

Vi ønsker alle velkommen på treninger og ser frem til å øke aktiviteten og tilbudet til Eidsvoll Hundeklubb. Vi har felles trening på onsdager, 21-23. Denne er uten figurant hvis ikke annet annonseres og vi fokuserer på lydnad.

 

Det er bare å kontakte oss ved eventuelt spørsmål rund RIK program og trening.


Vi trener onsdager fra kl 21.00 - 23.00   (i juli mnd fra kl 20.00)

Fredager har vi fått treningstid fra kl 18.00 - 20.00 om hallen er ledig (kurs går foran) Følg med i booking kalender, den oppdateres jevnlig.

Kontakt personer:

 

RIK ansvarlig Malin Theodorsen

Mobil. 93453801

Mail: mtheodorsen2@gmail.com

Regler for prøvene her >>>RIK programmet består i dag av disse prøvene: